Duurzaamheid

Het Tijdloze Verhaal van Landgoed Klarenbeek

Duurzaamheid heeft altijd een zeer belangrijke rol gespeeld op Landgoed Klarenbeek. Al in de eerste helft van de achttiende eeuw werd de kopersmelterij en pletterij aangedreven door een waterrad in de waterval van Klarenbeek om het gesmolten koper te pletten. Het kopererts werd gesmolten in ovens die gestookt werden met turf dat werd gestoken in het nabij gelegen veen, genaamd de Brandtslengte.

In 1870 werd de koperfabriek omgebouwd tot sigarenkisten zagerij. Het elzenhout wat hiervoor gebruikt werd kwam uit het nabij gelegen Beekberger woud dat in 1870 ontgonnen werd. De zagen werden eerst nog aangedreven door de kracht van het waterrad. Later is een stoomketel geïnstalleerd die een stoommachine van stoom voorzag om de grote cirkelzagen aan te drijven.

Eind negentiende eeuw werd er een generator aangesloten op het waterrad om elektriciteit op te wekken om zo voor de verlichting te zorgen voor de fabriek, het kantoor en voor Huize Klarenbeek. De stoomketel werd gestookt met afvalhout van de sigarenkistenzagerij en hout van het landgoed.

In de twintigste eeuw werd de sigarenkistenfabriek uitgebreid met een deurenfabriek. Het resterende afvalhout van de sigarenkisten werd gebruikt als vulling voor de deuren. Later werd het houtafval van kisten- en deurenfabriek gebruikt als biomassa voor de moderne verbrandingsoven. Hiermee wordt niet alleen het productie proces van warmte voorzien, maar ook alle fabriekshallen en de trouw- en vergaderlocatie op het landgoed worden hiermee verwarmd.

moestuin-head-klarenbeek-bij
duurzaam3
duurzaam2

Bosbeheer

Er is altijd in harmonie met de omgeving geleefd en gewerkt. Het landschap bestaat uit bos, waterpartijen en grazige weiden. Het geheel werd goed onderhouden en indien nodig werd er hout gekapt en voor nieuwe bosaanplant gezorgd. Het gekapte hout wordt gebruikt voor renovatie van de gebouwen.

Ook bij de renovatie van “Huize Klarenbeek” en de bouw van de grote schuur is gebruik gemaakt van hout uit het eigen bos. Het resthout uit het bos wordt als biomassa gebruikt voor een moderne verbrandingsoven die het huis, kantoor, kas en de orangerie verwarmen. Een bijkomend voordeel is dat de bomen zorgen voor vermindering van de CO2 waardes.

Ook elders in Nederland ondersteunen wij aanplant. Dit doen we in samenwerking met Staatsbosbeheer dat zich inzet voor duurzaam bos- en natuurbeheer. Eén van de projecten waar wij bij betrokken zijn is het Bentwoud, gelegen nabij Zoetermeer. Hier is een landschap bestaande uit bos, waterpartijen, moeras en grazige weiden gerealiseerd ten behoeve van natuur en recreatie. De familie Krepel heeft in dit plan 1ha bos voor haar rekening genomen. www.bentwoud.info

Moestuin en bijenstal

Op ons landgoed worden seizoensproducten verbouwd in onze moestuin. In het kader duurzaamheid spelen onze moestuin en bijenstal een belangrijke rol.