Laanherstel op Landgoed Klarenbeek

Op 1 juli vond er in de Galerie Bij Krepel een bijeenkomst plaats waarvoor alle omwonenden en belangenverenigingen van het dorp waren uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst werden de plannen uiteengezet van het project Laanherstel op Landgoed Klarenbeek. Het werd een zeer informatieve avond en na afloop werd er positief gereageerd op deze plannen. Het laanherstelproject zal in de komende herfstvakantie van start gaan.  

Wie regelmatig op Landgoed Klarenbeek wandelt weet het, Landgoed Klarenbeek heeft prachtige lanen, die voor het grootste deel bestaat uit oude beuken. In totaal is dat bijna 3 kilometer. Een groot deel van deze laanbomen is in dezelfde periode geplant, ongeveer 120 jaar geleden. Lanen vergen veel onderhoud, met name in de lanen waar bebouwing naast staat, of mensen onder lopen. In de afgelopen tientallen jaren heeft landgoed Klarenbeek veel onderhoud uitgevoerd om de lanen gezond en veilig te houden. Toch komt er bij elke boom of laan een moment waarbij er geen sprake meer is van onderhoud gericht op de toekomst, maar op het uitsluitend wegnemen van gevaar. De bomen takelen dan snel af.  

Onderzoek veiligheid en ecologische betekenis

Landgoed Klarenbeek heeft een onderzoek uit laten voeren naar de veiligheid van de lanen en de ecologische betekenis van de lanen. Op basis van deze onderzoeken is een laan verjongingsplan opgesteld om de lanen op Klarenbeek gefaseerd te gaan verjongen. Dit om een kaalslag in de toekomst te voorkomen, en ook in de toekomst een mooi en vitaal laanbestand te hebben. Het plan en het onderzoek is tot stand gekomen met de Bosgroep Midden Nederland, de gemeente Voorst en Foreest Groenconsult alles in opdracht van de familie Krepel van landgoed Klarenbeek.

De oude bomen tegenover het Boshuis en de School op het landgoed zijn er het slechtst aan toe. Bovendien staan deze bomen op plaatsen waar regelmatig zeer veel mensen komen en verblijven. Het merendeel van deze bomen is niet meer gezond en zelfs gevaarlijk. Door dood hout en aantasting van het hout (door b.v. zwammen) kan de veiligheid van de laan niet meer gegarandeerd worden. Daarom worden beide lanen komend najaar, in de herfstvakantie, verjongd. De huidige 74 bomen worden dan vervangen door ca 120 jonge exemplaren Linde en Steeneik.

Weer genieten van deze mooie lanen

Zo kunt u, als omwonende of bezoeker van Landgoed Klarenbeek de komende decennia weer veilig van deze mooie lanen genieten. Er is bewust gekozen voor het verjongen van de gehele laan en niet alleen meer het verwijderen van de aller slechtste bomen. Het kenmerk van een laan, zo ook de lanen op Klarenbeek is de eenvormigheid. Bomen van eenzelfde soort en leeftijd in een vaste plantafstand. Direct in november/december worden de nieuwe bomen geplant, voorzien van boompalen en plantspiegels voor het watergeven